Memilih warna cat bilik si kecil

Hai…semua…wah dah lama sangat rasanya tak jenguk page ni. Maaflah kepada pembaca-pembaca yang dah jemu tunggu post terbaru. Bukan ape, tahun ni agak sibuk dengan pelbagai kerja yang perlu diutamakan.. Maklumlah mencari rezeki untuk menampung isi rumah ni.. Assalamualaikum pada yang muslim dan apa khabar semua… harap2 sihat lah ye. dari tahun ke tahun bertanya khabar di doakan semua semakin sihat dan bahagia..

Ha…malas nak buang masa, kalini kite bincang sikit tentang bilik anak-anak kite ni. ingat… bukan bilik beradu kita je yang kene hias dan di jaga. bilik si kecil pun kene di hias di jaga dan diutamakan jugak… lebih-lebih lagi bila anak kecil dan semakin membesar. segala emosi nya kita kene jaga dan didik. Cube pikirkan kak kalau bilik anak kita dah macam tongkang pecah..macamanalah perangai die nanti..  kan berbeza kalau bilik anak kita tersusun rapi, bersih dan berjaga pasti sikap anak kita lebih baik…

bilikbudak

Dalam bab menghias bilik anak ni memanglah payah sikit. maklumlah ruang pun bukan besar macam bilik utama. jadi bagaimana nak nampak kan ruang bilik kecil tu jadi sedikit luas..ha… ape lagi.. dengan warna car dinding yang betullah… bayangkan bilik kecil dan warna cat berwarna gelap.. mesti suram dan kecik nampak bilik tu. jadi apa yang perlu di lakukan pilih warna cat yang terang dan ceria.. macam warna putih, pink cair, biru cair, hijau cari, atau boleh juga dibuat di stu bahagian berwarna sedikit pekat dari warhna dinding yang lain supaya nampak sedikit mode di situ. mungkin di catkan di bahagian meja anak kita belajar..

bilikbudakf

Jangan pandang ringan.. emosi anak boleh juga bergantung dengan persekitaran tempat tinggal anak tersebut. jadi untuk mendidik emosi yang lebih baik berikan si kecil dengan bilik tidur atau bilik belajar yang baik. tidak semestinya mewah, hanya perlu bersih, rapi dan terjaga di samping warna bilik yang selasa mata dan minda memandang…

bilikbudak2

agak2..kalau nak nampak bilik kecil tu jadi lebih besar nak buat camne ye.. ha.. senang je.. bukan pakai cat dinding tapi terus pakai cermin seluruh dinding tu macam gimnasium…kompom besar luas dan silap2 terlanggar pulak dinding tu time nenek die masuk.. he…. oklah semoga jumpa lagi di waktu yang akan datang… cincau caoww… Wassalam….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: