Air Cooler atau Air Cond

Hai semua… Assalamualaikum dan salam sejahtera.. fuih.. lame bebenor dah tak bukak blog nih.. maaf lah kepada pembaca2 sekalian..agak sibuk dari hujung tahun lepas hingga bulan ni. macam-macam aktiviti dan kerja perlu diselesaikan. Alhamdulillah sempat juga menaip harini.. pejam celik pejam celik dah 2013 dah.. sekejap je kan.. tulah..kita ni pun dah makin lama umur makin tua..haha..jangan ingat makin muda pulak..

Oklah..mesti ramai yang dah boring baca post2 yang lepas yang dah lama tak update..kalini  saya cube nak membawa anda semua kepada satu perbincangan yang rasanya ramai tertanya2.. mane lagi bagus..air cooler ke..air cond.. apetu air cooler.. ha.. air cooler tu adalah kipas yang di siapkan dengan hawa sejuk air yang direka untuk beri kesejukan macam air cond tetapi pada kadar penggunaan elektrik seperti kipas… tapi sejuk ke.. itu yang kita akan bincangkan sama2.. ok kita tengok tugas air cooler.

Image

Air cooler ni sama mcm kipas. cume ada tempat letak air di bawah kaki dia dan ada penyedut air naikke atas untuk di biaskan sewaktu kipas di atas di hidupkan.. ala..mcm kat kedai mamak tu..tapi tu lain air die kuar mcm hujan..tapi ni tak..air tak keluar..sebb hanya die biaskan hawa sejuk air tu jer.. kalau nak sejuk lagi tambahkan ais dikotak air tu… kesejukan nye pulak taklah sejuk mcm air cond. tapi bolehlah jugak setakat sejuk dari kipas biasa tu. tapi tetap jimat sebb voltan sikit. kalau nak sejuk mcm sircond tu takdelah minah… setakat ade2 jer..

Image

Air Cond pulak mcm semua tahu sejuk giler…kene pulak 2.0 letak kat ruang yang sederhana memang  sejuk. tapi untuk memilih host poweryang sesuai kene ukur keluasan bilik tu dulu. ini ada kat post sebelumni. Tapi air cond ni karen makaih..kuat voltan die..makan elektrik.. tapi sejuk…

Harga pulak air cooler ni baru RM300 mcmtu.. Air cond pulak RM1500 ke atas bergantung pada hostpower. so kalau nak pilih.. pilihlah ikut kegunaan.kalau setakat nak biasa2 je air cooler dah memadai..

Oklah..sampai sini dahulu..nak sambung keje balik.. Ok…cau cin cau…jumpe lagi.. Wassalam…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: