Salam Ramadhan..& Memori Dulu..

Assalamalaikum dan selamat berpuasa semua..dan salam sejahtera dan selamat membaca pada yang bukan islam..nampaknye kite bertemu lagi dalam bulan ramadhan yang penuh kemuliaan dan penuh barakah ini. Alhamdulillah..tiada kata yang lebih bermakna untuk mengambarkan betapa syukurnya kita di berikan kesempatan untuk menikmati bulan puasa ini.. haa.. kalini bukan nak borak pasal langsir ke..karpet ke..cat ke..sofa ke…tu semua korang dah bace kan..dah rasenye dah masir dah camne nak bergayer melebih dari jiran kak jenab sebelah tu..he.. bukan ape..dah tua2 ni teingat pulak zaman kanak2 dulu.. time2 puasa nilah sebenar nye yang meriah di kampung2 tu.. bukan hari raya e meriah. Sepanjang bulan puasa ni sebenarnye lebih meriah dari hari raya. Yelah raya tu cuti 3 hari atau 5 hari je. Ni puasa 1 bulan. Mcm2 aktiviti pulak tu boleh atau kene buat.. dari awal subuh yang kalau bulan biasa memang taknampaklah batang hidung kas masjid sampailah lewat malam tadarus kat masjid walaupun takdelah tadarus mane tapi makan morey yang lebih..aduii..camtulah gayenye zaman kanak2 di kampong dulu-dulu..

Pada korang yang lahir kat Bandar mungkin berbeza sikit.sebb mungkin kemeriahan tak sama mcm kat kg. yelah kat Bandar mane bleh main meriam buluh..mane bleh balk jalan kaki pukul 12pagi kan. Bahaya kat Bandar.. kalau kat kg. pukul 12pg waktu ramadhan masih mcm pukul 8 pagi. Kemeriahan orang di surau dan kanak bermain atau berjalan carik pokok sujud sangat berbeza..he…ade pulak suluh pokok2 tengok ade tak yang sujud..kalau ade pun pkok tu memang dah lama kene tebang.. ni semua pasal malas nak g semayang terawih pastu buat keje bukan2… tu belum lagi kenekan orang gantung kain putih kat pokok pastu kene angin bergoyang lari lintang pukang anak2 gadis kat kampong tu balik sembahyang terawih..silap2 pak imam pun lari sama…padahal taudah bulan puasa syaitan kene ikat..ha.. mcm2lah nak imbau balik… cume bagi pengalaman yang aku takdapat lupakan adalah pengalaman aku sebagai seorang kartunis di sekolah dulu..

Mungkin korang penah bacekan buku2 ujang, atau gila2 atau apo!.. tu semua buku2 kartun Malaysia yang popular dari dulu sampai sekarang..aku pun ade jugak post kartun2 aku kat situ..tapi tu zaman aku sekolah dulu2..sekarang tak lagi.. ni semua gara2 satu pengalaman pahit yang menjadi pengajaran yang berguna sekali. Dulu waktu sekolah menengah aku antara kartunis yang tiap mingu akan hantar karya ke bulletin sekolah keluaran setiap isnin. Jadi sambil belajar ada masa lapang aku lukis kartun. Takdelah lawa mane..tapi bagi aku sangat puas bila siapkan satu cerita dan orang baca pastu gelak..kalau tak gelak tu memang adelah yang tak kene tu..he.. so nak pendek kan cerita, dah time aku tengah top tu aku pun lama2 dah kering idea..nak buat cerita lawak apepun dah takde idea sebb dah banyak dah aku buat.. so senang2 aku pun ambiklah karakter aku dan kawan baik aku sebagai watak kat cerita tu.. cerita die.. aku nak motor ngan kawan aku, aku bawak dan die bonceng belakang..aku start2 punye start dah terus jalan . pastu die pulak taksempat nak duduk dah terkejut dan jatuh terpeleot kat belakang..lebih kurang camtulah citer die..saje je nak kene kan kawan aku.. dan memang di dunia nyata nye aku tiap pagi bawak kawan aku naik motor gi sekolah.

Haritu dateline dah dekat. Hari jumaat kene hantar sebb sabtu print dan isnin edar. So khamis tu aku dah siap..complet tingal nak tungu edar dan gelakkan kawan baik aku tu je.. so hari jumaat tu yang penuh indah dengan muka tersenyum pun aku ambik kawan aku mcm biasa. Naik motor taklah laju..tapi aku pakai helmet die tak. Dah nak sampai ke sekolah aku dah.. kire selekoh kedua terakhir..time tu pukul 6.45 camtu. Time tu aku tengh khusyuk tengok jalan..tibe2 aku Nampak ade budak cine tengah bawak basikal kat tepi nak ke tengah.. aku pun tibe nak elak dan ketengah terus..depan tu ada selekoh so aku terus belok mengejut.. kawan aku I jenis tak pegang motor..die pegang beg. So tengah belok mengejut tu tayar belakang aku lari ke kiri dan mcm dah nak jatuh dah motor tu.. tapi aku sempat tahan pakai kaki aku btul2 moto tu dah senget sangat nak jatuh..aku pun bawak imbang balik dan lega tak jatuh..kalau jatuh habislah koyak sluar aku.. tapi aku pelik cam ringan je kat belakang..aku toleh belakang rupenye kawan aku dah jatuh kat belakang..mujurlah takde orang naik kerete lalu masa tu. Kalau tak habis dh kawan aku… die lari kat aku pstu marah aku.. aku tengok dagu die berdarah dan gigi die pecah.. die tanye aku apsal belok camtu..aku cakap aku elak budak tu.. pastu kawan aku cakap budak mane..mane ade budak… kebetulan kat selekoh u ade kuil cine yang paling besar kat area tu..pastu ade sorang pakcik berhenti dan marah aku..pakcik tu kate..nasib baik takde kereta ke bus kat belakang..kesian kawan ko..ko ade lessen tak.. aku pun diam je..aku mintak maaf kat kawan baik aku tu..darah makin banyak kluar kat dagu die. Aku pun cakap ngan die kite balik je.. aku pun hantar die balik dan aku gi sekolah terus..

Sampai sekolah aku citer kat kawan aku, semua marah aku sebb naik motor same2 tapi jatuh die sorang aku tak jatuh..kire semua salahkan aku..aku dah takut nak jumpe mak bapak kawan aku tu..memang sedihlah haritu..semua orang marah dan salahkan aku. Dorang semua sruh aku dating rumah kwa aku tu dan mintak maaf kat mak bapak die.. aku dah kecut perut dah.. jam pun dah pkul 10 pagi camtu..tibe2 aku lupe ade dateline kartun kene aku hantar kat eitor bulletin kat sekolah tu..akupun cepat ambik artwork tu kat bawah meja.. time tu aku tak ingat langsung pasal kartun tu sebb ingat kawan aku yang jatuh je.. so sebelum hantar aku nak siapkan lagi skit. Tibe 2 aku tengok balik criter tu memang hamper same mcm ape yang jadi kat aku dan kawan aku tadi..aku terus menggigil dan campak kartun tu.. aku tak bgtau sap2..takut kene marah lagi.. aku koyakkan dn buang kartun aku tu.. patu editor tanye aku..aku cakap sory mingu ni takde kartun.. aku mcm nak demam dah time tu.. fikir2 balik.. aku menyesal kenapelah aku buat cerita mcmtu.. bukan kea pa yng kita cakap dan cerita tu sebenar doa..lagi2 cerita pasal diri sendiri.. jadi sejak tu aku dah takut nak lukis ape2 kartun dah.. sangat fobia nak pegang pen hitam aku yang aku suke gune tu..memang sejak itu aku dah tak melukis dah..aku takut ape yang aku lukis tu akan jadi btul2 kat diri aku atau orang sekeliling aku..

Walaupun banyak peluang untuk aku lukis balik aku dah tak berani..hinggalah harini..rasanya dah belas tahun dah aku tak melukis secara professional gitu..lukis ayam ke.. katak ke kucing untuk anak aku adelah..nak buat jalan cerita aku tak berani..  jadi lukisan kat atas tu kira lukisan penuh yang pertama lepas belas tahun aku tinggal kan. Aku harap takde bende lagi yang jadik. Untuk jadi kartunis balik mcm dulu mungkin tidak..tapi untuk hibur2 hati mungkin boleh.. tapi tu pun kene teliti dulu cerita die.. pendek kate idea jadi sangat terhadd..tu yang malas nak lukis.. lepas ni kalau korang bace buku komik tu jangan lah taksub sangat..bace buat gelak2 je dah..pastu lupekan.. jangan bawak jadi perangai pulak.. yang kesiannye kawan baik aku tu sampai sekarang takde jangut..sebab dagu die dah berjahit kau buat duu.he..so sampai sini je typing kalini..kalau ade mase aku post lagi crite pasal hias rumah plak ye..maklumlah bizi kang ni.. ok..caucincau..puasa jangan tak puasa..wassalam..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: