Selamat Berpuasa Lagi..

salam semua..dan apa khabar..pejam celik pejam celik dah nak puasa dah balik. dan yang tak menyabor tu..dah nak raye dah kikte lagi ye.hmm..macam baru je bulan lepas berpuasa rasenye. Tulah die namanya masa sering meninggalkan kite. jangan sampai tinggal bas sudah lah ye. Takpun tetinggal waktu smyg lagi lah parah..dan dalam pada masa yang sama jugak. sedar tak sedar dah 1 tahun dah blog rumah taksiap, eh..silap. blog hias rumah kite ni beronline dan di onlinekan..ha..dalam kesempatan ni Saya atau kire admin lah ye senang cakap..nak ucapkan terima kasih bebanyak pada mereka yang setia dan yang sudi baca blog yang taksempurna nih.. dan sebagai kebiasaan nya hendak lah tahun yang akan datang ni lebih baik pengisian, penampilan dari yang sebelumni..moga2 hendaknye.. masuk harini rating blog kite ni dah bertambah naik setiap hari walhal setiap bulan. banyak jugak yang sudi singgah walaupun cite entah pape macam nak suruh orang makin bersepahkan rumah gamaknye..he..

Walaupun begitu, masih terasa rindu lagi akan ramadhan yang kita harungi tahun lepas, namun datang kembali dengan rindu yang lebih mendalam..al maklumlah ye akak2 semua.. time ni para suami dan bapak2 sekalian dah pasang strategi dah siap2..strategi poerang ke..takkanlah bulan puasani nak berperang pulak..strategi nak jimatkan kos perbelanjaan dan kerakusan membeli belah kaum hawanilah ape lagi..he..yelah..itu nak tukar, ini nak beli, itu nak cantik semualah nak baru pendek kate..nasib baik rumah tak mintak baru. kalau tak taktaulah kesian bapak2 sekalian..ha..so pada para banker2 yang mewakili mesin atm diluar tu..siap sedielah dengan ayat2 power korang ye.. mane tau tahun ni menjadi.. baju pakai yang tahun lepas, langsie pun, cat pun perabot jugak,bekas kuih pun tahun lepas punye..nak taknak sampul duit rayepun recycle balik..confirm jimat..hee… tapi tulah yang seronoknye..bukanpe. situasi tu bukan selalu jumpe kan. setahun sekali je.. takpelah belanje lebih sikit. asalkan berpada dan ikut budget.. kalau terlebihpun jangan lah banyak sanagat.. skit bolehlah nak cover balik pas raye nanti. takpun cover guna duit raye anak pinjam dulu ke.he..

Time2 nak puasani agaknye dah start ke rancak nak hias rumah macamane..ke masih rancang nak bodek laki style ape lagi..ke masih pening nak balik rumah sempat ke tak nak berbuke kat rumah..maklumlah time puasa ni jalan je yang tak puasa. takpernah lekang ngan kereta. lagi time puasa lagi dua kali ganda banyak nye time balik tuh..silap2 sebulan buke kat kerete je lah jawabnye.. sabojeleer.. untuk memudahkan persiapan untuk membeli barang dan untuk persiapan membodek laki masing2 hee.. ape kate buat senarai dulu apa yang nak ditukar atau nak beli baru. dan budget kemsemua barang2 tu. tak kisahlah banyak mana pun senaraikan dulu. lepastu tengok budget banyak mana..kalau lebih potong mana yang boleh pakai yang lama balik dan beli yang dan anggaran budget sahaja.. pastikan senaraikan kesemuanye termasuk yang kecik2pun macam sluar kecik.haa..ini untuk kita tidak over budget bila dah beli barang dah ngam2 budget tetibe ade lagi yang kene beli. so senaraikan selengkapnye. lepas tu baru potong mana yang takprlu atau boleh pakai balik..memang pedih waktu potong tu maklumlah kalau boleh semua nak baru..huhu..tapi itu untuk kebaikan jugak..jangan lepas raye jadi pokai sudah..dan kalau boleh jangan buat pinjaman bank atau ape2 kerana itu hanya akan membebankan bukan membantu. sebaiknye guna duit simpanan sahaja. kerana kalau duit simpanan habis bulan depan boleh simpan balik. tapi kalau pinjaman dah membukit 3 4 tahun belum tentu boleh bayar balik..so perlu bijak merancang..

Ok. kami mengucapkan selamat berpuasa dan selamat berbelanje. jadilah pengguna berhemah..macam iklan telekom plak.ha.. ok bye bye. wassalam..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: