Divider Membahagi, Memisah & Menyusun Ruang Rumah

Assalamaulaukum semua pada yang muslim dan salam sejahtera.. korang penah tak kecik2 ngintai orang mandi..haaa…mesti penah punye..kan dah kantoi..yelahkan, nak wat macmana toliet dalu2 pakai zing je. takpun ade jugak yang pakai atap nipah je..hehe.. takpe itu cerita kecik2, jangan lak skang ni pun sudah lah.burok perangai kang kene petir kat belakang.. kebiasaan rumah teresni ada yang ruang tamu telah terbahagi siap2 oleh bilik untuk masuk ke dapur dan ada juga yang open terus nampak ke dapur dan ada juga yang ruang makan bersebelahan ruang utama.. jadik ramai yang ada masalah untuk pisahkan ruangni. yela maklumlahkan..masak takbanyak ngam2 untuk laki bini je. tetibe plak makcik datang..ternampak plak direct lauk kat meja tu,takkan dan dan nak tutup kan.. mestilah terajak sekali..nak taknak kene lah masak extra plak lagi..fuih..ponat tu.. jadik untuk mengelakkan situasi itu berulang kembali.hehe..kene lah bubuh pemisah ruang nih.. divider lah senang panggil.. sebb untuk taklah terlalu open atau nampak sangat apa yang telah berlaku di balik meja makan itu…huhu.. biasalah rumah teres memang camtu..kene pandai pikir apelah nak letak nih.. ade yang beli divider siap yang bleh lipat 3 tu.ade jugak yang buat dinding cun2 baik punya kat dapur tu dan ade jugak yang masih terpikir ape nak letak nih cam aku dan koranglah jugak..

kebiasaannya memang jenis camnilah yang kita letak. setidaknya dapat menghalang pandangan sikit dan juga boleh jugak letak hiasan hape2lah kat sini sambil ada yang bijak latak sekali tudung salji kat sini bagi mentutup pandangan terus..bijak ke tu..hehe..banyak sebenarnya divider nih.. yang dah siap pun banyak yang tempah khas pun algilah banyak. tinggal algi kreativiti kita je untuk memilih yang mana sesuai dengan rumah kita.

untuk yang takde modal tu boleh lah guna buat sementara pakai yang lipat 3 tu. selain murah ada jugak yang cantik2 jugak. kalau memang kecik ruang tu dan memang sesuai utk yang lipat tiga tu apasalahnya guna yang tu jer. dan kalau yang ada bduget lebih sikit tu boleh lah guna yang jenis ber rak2 atau senang cite almari divider..banyak dah jaul skang fesyen nih..tapi kalau boleh pilihlah yang kukuh sikit. jangan pilih yang guna habuk kayu sebb sangat lah taktahan lama dan membazirkan duit korang ker..

ada jugak divider yang simple senang pasang tetapi menarik cam gambar atas nih..sangkut2 ala tirai jer..ni kalau ruang sangat terhad elok sangatlah pakai yangnih..murah pun murah..eh murah ker..hehe.. dan kalau nak tempah sendiri tu lagi lah baguih.. nih pilih2 design yang mana nak nih. tp jangan letak pokok hutan sudahlahh kang ade jugak panggil rumah korang junggle home..

tapi kalau nak letak jenis kayu2 pun ok jugak..cantik jugak tapi bukan kayu balaklah kan.. kayu ranting2 panjang2 tu..cam korang guna buat hiasan kat pasu kat corner tu..tapi nih tebal lagi kayu dan perlu yang pakar membuatnye..jangan buat sendiri silap2 bukan jadik divider tapi jadik batang mop disusun rapat2 plak..

haaa..kalau dah siap sila amik gambar dan email kang aku yer akak dan abang2 sekalian…tapi untuk gambar kat atas tu yang divider sebelah meja makan tu bukan pakai tikar yer..tu divider khas tu.. jangan balik kang  ko dirikan carpet buluh korang ko buat camtu..jangan..kang ade yang makan sup slipar kang… ok tapi bagi yang budget sedang2 tu eloklah pilih yang jenis divider ber rak2 tu. setidaknya boleh kta hias dan nampak seri lah lagi rumah kita disamping untuk mengelakkan ruang tertalalu terbuka..ok pepandailah korang pikir yang mane sesuai ngan korang..okeh..blah dulu..wassalam.

Comments
10 Responses to “Divider Membahagi, Memisah & Menyusun Ruang Rumah”
  1. Khalid Shah Alam says:

    Sy pernah beli divider rotan / partition rotan dengan Hafiz ni..Partition paling biasa tapi murah.
    Harga dia jual dalam RM150. Tak pasti stok masih ada ke tak..
    http://www.mudah.my/Pembahagi+Rotan+Rattan+Divider+Pembahagi+ruang-8215434.htm

  2. Amirah says:

    Salam, siapa ada jual, boleh email saya di mahabatullah@hotmail.com

  3. apy says:

    sy berminat la rotan hitam 2….ade contact x ?..

  4. mohd azri says:

    saya tgh mencari divider utk living hall dengan dining hall. divider ye tak lah sampai atas kepala. cuma paras pinggang ke bawah je…jenis kayu.ada sesiapa boleh introduce kpd saya kontraktor atau website? tq

  5. Anonymous says:

    mana nak cari divider rotan yang warna hitam tu….

  6. mat janggut says:

    mana nak cari divider rotan hitam tu ek??klu sapa2 tahu tlg bgtau….. berminat la ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: