IKEA! Mahal Ker Murah?..

Assalamualaikum semua pada yang muslim dan selamat berpuasa.. pejam celik2 dah nak tengah puasa dah kiter. kojap jo rasenyer nak rayer dah. nak ikutkan memanglah seronok beraya tu, tapi sayangnye nak tinggal kan bulan ramadhan yang penuh keberkatan ni. iyeler mane bulan lain ader jual kuih banyak2 kat bazar ramadhan tu melainkan bulan ramadhan.hehe..apedah situ pulak.. betapa hebatnya bulan ramadhan ni sehinggakan nabi dan para sahabat, para anbiya’ dan para ulama akan tangisi pemergian bulan yang cukup istimewa ni.. tiada bulan yang lebih hebat dari bulan ramadhan dimana pintu keampunana dibuka seluasnya bagi mereka mengambil kesempatan dari peluang yang diberikan setahun sebulan sahaja ni. lepasni senyap sunyi balilah masjid2 dan surau dari jemaah yang hanya bulan puasaja penuh sampai terpaksa pasang kemah 2 3. semoga puasa dan amalan kita diterima dan semoga doa kita dimakbulkan. dan setiap muslim pasti menantikan malam yang lebih hebat dari apa2 mlm pun termasuk malam pertama hee.. iaitu malam lailatulqadar..moga2 kita temui malam tukan.amin..

Ok..ni bukan nak ceramah. tapi nak berdebat..haa….sape berani mari kiter berdebat…barang IKEA ni sebenarnya mahal ker murah, sebenarnya berbaloi ke tak. ke ade jer kat luar tu barang yang sama kualiti dan harga lagi murah…macamanani…raye dah dekat ni…barang perhiasan rumah tak beli lagi..orang kate kat IKEA banyak cantik2 canggih2 dan berkualiti..harga ada yang kate murah ade yang katemahal..nak beli kat JJ ke ok. ke kt giant ker. ke kat nilai ker…ker kat bali ker..hehe… hanya yang pernah membeli belah di IKEA dan Pernah membeli belah di pasaraya2 besar dan kedai2 borang sahaja tahu jawapannya..tapi untuk kemudahan orang2 yang malas nak survey smpai 10 kedai ni tkpe. aku bagi tips mane yang jimat dan menguntungkan.. kiter criter dulu pasaraya besar contoh…

Raksasa (nama samaran):  ni untuk barang perabot ye bukan barang basah..untuk barang perabot kat pasaraya besarni lebih kurang sama harga die dan barang die. mungkin sebb pengeluar yang sama so harga lebih kuranglah..untuk barang elektrikal..kat sini memang ok jugak lah harga die…nak beli terus takyah survey kat kedai apek pun boleh. sebb kedai apek amik untuk lebih2 lah pulak..tapi…ade tempat yang barang elektrik die woooo..memang dah survey sampai kedai yang amik bayaran ansuran giler2 tu takdapat lawan punyer. kedai apek lagilah..nnti aku criter. pasal barang2 lain pulak kene tengok 3 days sale die. kalau kene time tu..makaihhh memang jimat gilerlah.. rasanya 3 bulan sekali kot die buat. kene tanyer balik. tpi die tak umumkan besar2an. kene untung korang jer kadang2 bende ni.

testlah (nama samaran): barang perabot yang simple2 mcm almari dan meja sisi harga lebih  kurang jugak mcm yang lain same jer..barang elektrik pun lebih kurang jugak..tapi rasanya kat sini banyak sikit pilihan yang macam2 termasuk yang brand macam2 pun ader..

JJ: hahaha..ni aku suker..pasal ada member kad yang bagus system die..dan lagi satu siti tu duta die…hehe..kat sini barang perabot boleh tahanlah harga die nak banding kan yang lagi 2 atas tu..tapi untung jugak sebb boleh dapat point yang boleh ditukarkan pada duit jugak…dan yang aku suker giler barang elektrik die..ni lah rahsianya…kalau korang nak tahu, ade masa nya harga barang elektrik kat sini lebih murah dari mane2 tempat pun melainkan kat kilang pembuat dielah kan..tapi tak semua masa..waktu die ada j card day..atau jualan hujung tahun, atau apa2 sale yang besar die punye harga memang murah giler..aku dah survery dah… sape berani bantah sila angkat tangan dan berikan harga barang termasuk brand barang tuh..aku beli dah tengok tv PLASMA 42″ PANASONIC. PETIAIS PANASONIC 2 PINTU MODEL TAKHENGATLAH PLAK. tp model satu2nye yang ada colour hitam. dan ada beberapa item lagi yang memang aku survery kat tempat lain memang takdapatlah hargatu.. memang murah dan juga dapat point plak tu dan takpasal2 cukup bulan boleh convert ke voucher..ok hape sape nak bagi .. kedia apek ade bagi ker..wlaupun kedai apek bgi kurang harga tapi sebenarnya mahal lagi harga die..beza hypermarket ni diorang amik kuantiti besar sebb tu dapat harga murah…

IKEA: ni mesti ramai yang baling batu kat aku kalau salah cakap nih..hehe.. kat sini barang die memang baikkkk punye cun..elok2 tengah lesu pasal pose sampai sini trus segar tengok design yang macam2. kalau harga biasa memang agak mahal tp kalau ada sale..memang taktipu lagi murah dari yang kat atas 3 tu.. contoh..meja sisi agak besar jugak abru 30 lebih.. kerusi sofa single baru 200 lebih.. 100 lebih pun ader.. rak bawah 100pun ader..barang dapur pun oklah harga die. nak banding kan kualiti memang sangat puas hatilah.. jadi janganlah takut beli barang kat IKEA sebb harga lebih kurang je ngan yang lain tp dapat kualiti yang baik punya…mm…kalau nak buat kitchen kabinet kat sini pun ok kot..lampu lampi pun ok jugak time sale..aku tengok kedai apek pun ader yang lagi mahal..so sape cakap kat sini mahal semua dan bukan tempat korang untuk beli barang…ok beb nak beli kat sini..jimat gak..

Ok.taknak cakap banyak2 nti kene bantai..ok selamat memilih dan selamat berjimat cermat. Baju raye tahun ni jgn same ngan langsir jiran udah lah her..hehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: