Rumput Untuk Laman

Goooood morning! fuih konyang btui makan nasik lomak telor goreng. salam semua. dah makan lum. kalau lum g makan dulu kang sakit porut korang jugak yang morano. pagi2ni memang best kalau g siram bunge ker, sapu2 laman ker, tebas skit rumput kat luar tu ker. bg jangan smpai lutut nnti anak kat sebelahpun takperasan. he. melampau btul. pasai rumput ni. skang ni orang yang duk kat taman perumahan hatta kat kg pun taknak dah tanam rumput malaysia dah.. smua nak import dah. cam susu lembu jugaklah..ape takcantik ke rumput kat malaysia ni. kat malaysia ni pun mcm jenis rumput ade. rumput jahat, rumput baik, rumput degil, rumput oh rumput kenapa ko panjang pun ade.apahal aku ni.. bukan takcantik.. tp kebaisaan alasan adalah rumput kat malaysia ni agak kasar dan senang panjang. kene pulak skang ni orang sibuk koje je mane ade mase nak motong rumput kan.

Zaman skang ni semua nak mudah dan cepat kan..same jugaklah ngan kad kreditpun..e’eleh apahal plak, agent kad kredit ker..he..rumput ni kalau tak jage memang lah akan panjang. takkirelah rumput apepun tanam kat malaysiani. melainkan rumput tiruan yang kat futsdaltu memang 100tahun pun tkpanjang. tp yang dah nama tanam kat tanah tu memang panjang lah die. tapi takpelah, dair terbiar tanah mrah tu kat depan umah korang atau tepi umah korang baik tanam rumputkan. hijau lah skit kawasan umah kite, paling tidakpun menyahut green env. skang ni. lepas hijau tu boleh lh pulak nak taruk2 ape2 ker macam wakaf ker, buaian ker, taman mini air pancut ker. kan lagi indah dan menjelouskan jiran sebelah korang. kebiasaan rumput yang import yang biasa orang tanam kat laman2 kat malaysia ni rumput filipin. atau philippine grass. rumuput ni memanglah cantik tp bukan main manje mule2 nak bela. silap bulan baru tanam 2 minggu dah mati. pasai rumput ni kene di jaga ngan rajin gak. sape kate rumput ni senang jage. susah jugak. tapi susah masa 1 bulan awal jer. lepastu okdah. senang dah. nak tanam rumput philippine grass ni pun ada cara2 yang betul. kalau ta nnti die kurang cantik dan takberapa jadik sangat. maklumlah. barang import mestilah kene jage baik2kan. mahai pulak tu. adae yang jual RM3 stu kaki, ada yang RM2.00 dan yang paling murah aku dengar RM1.80 tapi taktau kat mane lah..pandai2lah korang carik ye. cara2 tanam die yang aku dengar2lah. mule2 kene ratekan tanah tu. baik yang kawasan besar atau kawsan kecil . bab nak ratekan tanah ni memang mencabar. senang kalu pakai pengelek yang gelek tar kat jalan tu. tapi agak2lah kan. kang silap pagar kite die gelek skali.hehe.. senang jer pakai cangkul boleh. pakai scoup boleh. yang permukaan ratelah senang cite. ratekan jangan ade batu yang tertimbul ker, bukit ker, tunggulke.. kasi baik punye rate baru g step seterusnya..

lepas dah rate tu. kene pulak letak pasir..takyah tebal2 sangat pun tkpe. jangan smpai mcm nak buat rumah sudah. janji tanah tu penuh dapat cover ngan pasir pun ok. kalau susah nak bli pasir skit. pakai tanah hitam yang jual kat nursery pun boleh jugak. rate kan jugak. jangan main campak2 je cam korang taruk garam dalam gulai tu. ratekan cunnnnn punye. lepas tu barulah letak rumput tu satu2.. adeyang berpendapat nak jimat letak jarang..betulker.. tp korang kene tau kat bawah rumput yang korang beli tu adadah tanah . jadik kalau tanah hitam korag tu rendah dari tanah yang kat bawah rumuput tu. camne die nak rate nnti bile dah tumubuh. jadik nak taknak kne jugak letak rapat..baru btul2 cantik yang mcm korang bayangkan. kalau jarak2 nnti dah siap korangt jugak yang mengeluh.. nak cantik lagi, susun rapat2 yang boleh. baru sanang die bersatu dan nampak mcm takde petak2 dlam 3  minggu jer.. tp ade syaratnyer. lepas susun semua dah cun. kornag kene siram 2 kali sehari untuk 1 bulan pertama. ingat ye 2 kali sehar. 1 kali sehari nnti lambat nak cun die..lepas 1 bulan tu 1 sehari pun ok. 1 kali 2hari pun ok. yang terrrrrbaikh.. ialah letak korang punye rumput tu kat kawasan yang kene matahari..philippine grass lebih cantik dan lambat panjang kalau kene banyak matahari..dan kene siram jugak pasai nnti die kering pastu kuning pastu mati pastu korang nagis..huhu..takpe. kalu rosdkpun die akan rosak satu petak satu petak. jadik gantikan je ngan yang baru..tp philippine grass ni pun lame2 panjang jugak. jadik korang kene jugak lah bersenam tangan tu gi trim skit2. sihat lahskit nnti. tulah kuasa tuhan jadikkan bende semua ada manfaatkan. kite ju malas nak gunakan kan cam aku. adui terkene.. selain philippine grass. rumput yang tak kurang popular adalah rumput mutiara..

Rumput Mutiara ni kebiasaannya memang senang nak tanam kat malaysia ni. tarukje boleh senang2 tumbuh. kire rumput malaysialah.. rumuput ni gemuk2 skit sesuai kalau kawasan tu luas mcm padang ker..rumah yang belakang ada kawasan luas 20 kaki lebih ker. nak yang tahan lamapun ok jugak rumpur ni. nak cakap panjang sangat takjugak sebb die menggemuk.tpi kene trim jugak bagi kemas. biasanya guna kat kawasan taman permaninan atau kat taman tasikpun guna rumput ni taksilap. dan yang lebih kurang sama cam die cowgrass. yang ni memang popular lah. boleh bagi lembu makan. orang takboleh makan. tanam je boleh. ni lagi sesuai kalau kawasan tu besar dan penjagaan kurang skit sebb die jenis ketapi tapi dahlama tak trim panjang jugak kene trim jugak. pendek kate kalau dah nama rumput tu kenelah trim jugak. kalu malas nak trim tanam je rumput plastik senang..hee. takpun simen je habis laman tu buat kolam ikan ker..kolam renang ker…

Kalau rumput dah cantikpunye bolehlah try main golf…hee…jangan pecah tingkap udah lah yer..ok. pandai2lah tanye kat mamat bangla kat nursery tu mane yang senang nak jage. mintak skali diskaun kaw2 punye..wassalam.

About these ads
Comments
3 Responses to “Rumput Untuk Laman”
  1. saiful says:

    sy ade buat servis tanam rumput/ landskap.. caontact 019-3192595

  2. Suka tengok hijau..Teringin nak tanam rumput jugak. Rimas dengan semak samun yang sentiasa naik. Tapi..bukan rumah sendiri lagi.

    • rumahteresku says:

      Rumput karpet tak mahal sangat. kalau rumah sewa boleh beli 3 keping dan potong kecil2 dan letak berjarak sekaki antara satu dan yang lain..lebih jimat dan takmudah mejinggi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 554 other followers

%d bloggers like this: