Pagar Dan Grill Rumah Cantik Tak Berlebihan..

Salam semua…fuih..lame dah tak post..sibuk plak sekarang ni. haripun makin panas. berpeluh2 gi keje. aperciter korang semua..sihat ke makin sihat..ha..lain maknanye tu. bunyik je mcm same tapi taserupe. oklah dah lama tak menaip ni kaku pulak jari jemari ku ini. nasib baik bukan pakai typewriter. kalau tak sebulan lagilah baru siap. kali ni kite nak cerita pasal pagar rumah dan juga grill tingkap..ha.. bende wajib untuk semua rumah kat malaysia nih. kalau kat afrika tu taktaulah pulak kan. tapi ade je kat kampung tu tingkap papan biasa je takyah grill pun.

Image

Itu bergentung pada tuan rumah lah..kalau die nak pasang pun ok..nak tak pasang pun ok. tapi kebanyakannya pasang. sebabtu bisnes buat pagar ni takpernah lenyap sebb sentiasa ada orang buat rumah, pindah rumah dan renovation rumah. tapi berapa budget untuk bende2 ni..lebih2 lagi untuk rumah teres 2 tingkat yang biasa nya ada dua pintu, kurang 20 panel tingkap dan pagar sebijik kat luar tu tuk masuk kereta.. ha.. ni yang kadang2 over bajet lebih2 lagi pada mereka yang baru beli rumah.. setakat pagar tu memang dah sedia ada. tapi grill mane ade kan..so korang sebelum buat tu kenelah survey 2 3 tempat dulu..takutr2 tertipu atau tersalah pegi tempat yang mahal..

sebab banyak jenis material die..dan bunge2 die pun ada tambahan harga. itu belum yang chrome lagi tu. mau berlubang besar poket cik abang. kalau nak bajet pun masih boleh lagi. taksemestinye kene satu rumah yang berbunge2. cukup setakat depan je berbunge yang lain besi biasa je. Anggaran untuk satu rumah RM1800 kebawah tidak termasuk pagar luar. kalau ada yang mahal sikit mungkin sebab jenis material atau bunge yang banyak. atau kalau nak murah lagi buat besi biasa je semua. dan yang penting pilih kedai yang betul. tanyelah sedara mare dulu ke kawan ke. sebb kalau main datang je buat muke blur takut kene goreng nanti.

Image

Untuk pagar luar rumah pula anggaran dua keping pagar yang bunge agak2 sikit RM1800 atau mungkin lebih. bergantung juga pada material. kalau nak chrome tu memnag cecah RM3000 ke atas. mungkin juga lebih murah dari itu kalau kene tempat nye. dan kalau nak senang..ambik dulu pagar rumah orang yang kite minat dan kemudian baru tunjukkan pada tokey tu berapa harga. ada materiual yang kite nampak mcm kayu tapi sebenarnye besu jugak..sebb nak tahan lama. kalau kayu nanti rosak kerana faktor cuaca. jadi pendek kata tepuk kocek tanyelah cek abang..hehe…

Image

Image

kalau ada bajet lebih oklah buat yang terus cantik mcm pagar istana tu. kalau bajet cukup2 je berpade2 lah berbelanje. oklah. sampai sini je menaip. ni pun dah lenguh dah. pada yang dah buat persiapan raye tu jangan lupe duit raye up skit tahun ni. maklumlah minyak dah naik..he..ok caucincau..Wassalam..

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 556 other followers

%d bloggers like this: