Internet Laju Atau Murah

Hai.. ape khabar semua..harap semua sihat2 belaka. Assalamualaikum pada yang muslim.. haritu punyelah bengang apehallah nak balik kerja nilah dorang nak korek jalanlah, nak tampal jalan lah..bukan takbleh buat time bukan balik kerja, ni time2 nilah nak kasik jem..hmmm.. tapi rupenye merekalah yang membantu longkang rumah kita berjalan lancar, yang memastikan air kat rumah kita sentiasa ada, yang pastikan elektrik kat rumah kita takputus melainkan korang tak bayar memang putus sebab kene potong..haa.. tapi tengok punye tengok rupenye bukan team gali lubang, bukan team betulkan air, tapi kontraktor tm pasang wayar unifi..mule2  marah tapi dah tau senyum terus. Mana taknye, taklama lagi adelah line unifi kat kawasan rumah ni.. orang kate unifi yang paling laju kat malaysia.. betulke.. ha… ni yang citerni..ce cite ce citer…hee.. alamak.. apernih.. kate blog hias rumah.. ni cerita internet pulak.. baik bukak blog it jer..haa.. relax..ni hanya untuk tatapan sambil minum petang jer, dan sebenarrnya internet ni pun sangat berkait dengan hias rumah.. betull.. nanti teman ceriter.

Dulu internet yang paling laju aku ingat lagi. On modem, lepastu cucuk wayar tepon kat modem dan tunggu die buyik.. teerrreennn tret trett tet trreettt.. dah sesedap cukup rasa  bunyi die baru bleh online internet..haa.. tu dulu… sekarang dalam tandas pun bleh bukak email..ish2 pengotorlah aku nih.. takdelah, ni contoh jer.. lepas zaman dailup yang dah berkurun tu barulah muncul zaman broadband streamyx.. nak cakap laju masatu tulah yang paling laju dan takde pilihan lain dah, kalau nak internet mesti kene pakai streamyx, yang lain ada tapi mahal dan kurang sesuai untu kegunaan rumah.. yang takboleh aku lupe time zaman streamyx dulu ade yang paling murah RM20. Tapi kalau lebih guna had download kene bayar lebih tu.. punyelah dulu ingat nak berjimat ambik yang RM20. Tapi ade masetu terlupe nak tutup modem berhari2 dan mencecah mingu sekali bil sebulan….RM650….ha… elok2 orang lain RM68 sebulan aku kene bayar RM650..nak cakap banyak kat kaunter TM tu aku yang kene balik..terpakselah bayar.. lepastu taubat dah.. lepastu ambik M68 terus..512kb je laju die tapi tkme tu tulah yang laju. Lebih baik dari dailup yang laju die macam kure2 kayuh beca…

Lepas lama tu barulah kuarnihaa..unifi..laju tahap gaban 20mbps kalau setakat nak bukak email taksempat korang type password email dah siap2 bukak..he..tu orang cakaplah bukan aku cakap sebab aku tak test lagi. Tapi apeke pulak kenenye unifi dengan nak hias rumah. Kan ke lain bendenye. Bukan boleh buat meja makan pun.. nak buat penyapu pun takboleh. Tapi tahukah anda, apabila anda mengguanakan tv anda mesti nak pakai astro atau paling koman arial atas bumbung kan..so kenelah te buk dinding untuk masukan wayar antena ke tv anda. Jadi bila anda guna lagi unifi anda perlu menebuk lagi satu lubang untuk masukkan kabel unifi pulak ke tv anda.  Tu belum kabel internet ke modem, kabel power ke plug elektrik rumah, wayar nak sambung ke modem wireless untuk anda guna internet secara tanpa wayar..silap2 tv anda jadi pusat kabel semalaysia.. bende nilah yang boleh menyemakkan ruang tamu anda, lebih2 lagi kabinet tv anda. Jadi sebelum anda gunakan unifi anda pilihlah saluran tv mana yang anda inginkan. Unifi dah ada saluran tv tapi takbanyak, nak taknak kene jugak astro sebab lebih lengkap. Kalaupun nak guna jugak susunlah wayar tu elok2 beli wire cover. Tapi yang takboleh nyorok ialah modem2 yang rasenye ada 2 modem teramasuk decoder unifi kalau taksilap atau 3 kesemuanya yang sukar jugak untuk di hias atau susun supaya kemas di atas kabinet tv anda.

Tapi sebenarnya itu hanya alasan je. Kalau nak kemas lagi boleh, tapi memerlukan kreativiti anda untuk susun modem yang banyak dan wayar yang  berselerak. Tapi untuk mereka yang inginkan kebebasan mutlak dari pelbagai wayar yang berselerak juga dinding yang ditebuk, anda boleh cube internet mudah alih atau 3g atau 4g internet yang sekarangni tumbuh macam cendawan baru lepas tanam, pasal cendawan sekarang tak tumbu sendiri.he.. untuk jenis internet ni memang khas untuk internet je. Takde chanel tv sebab die hany memerlukan modem sebesar pendrive atau orang panggil dongle. Nak cakap laju memang laju sebab perna cube. Tapi pastikan kawasan rumah anda termasuk dalam line lipitan syarikat yag bekalkan intenet mudah alih tu. Contoh P1 wimax, yes 4G, umobile broadband. Anda perlu semak dahulu sebelum beli. Nanti kalau dah beli tai sampai rumah intenet takde atau sangat perlahan anda jugak yang rugi. Tapi kalau kawasan rumah anda didalam liputan internet yan anda pilih memanglah laju intenet yang akan anda dapat. Silap2 kalah unifi, harga pun jauh lebih murah dan yang pentig 100% tiada wayar sebab modem size poket je. Mungkin alternativ ni boleh membantu anda supaya anda dapat tengok tv dengan lebih tenang sambil melayari intenet dan juga kabinet rumah anda tak berselerak dengan wayar. Paling2 pun ada wayar astro atau wayar antena jer. Tapi kalau dah macam2 makanan keropok atas tu tetap bersepah jugak siap ada durian lagi sebelah tv takdapek den nak nolong. Asal jangan ade tikus tersadai minum petang atas tv anda sudah..

Dan takdilupakan, sambil anda memilih line internet mana yang anda nak pilih anda juga perlu pastikan yang mana lebih mudah, postpaid atau prepaid. Kalau aku aku lebih suka prepaid sebab taksuke tengok bil yang banyak2..ha…tension…masih teringat lagi bayar streamyx RM650 sebulan…geramnye…ok tata..wassalam..

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 556 other followers

%d bloggers like this: