Bentuk Bumbung Rumah Asas atau Fesyen

Hai, kalian semua..apa khabar, lama udah enggak ketemu..maklum saja jauh dari seberang..ha…speakign indon plak. maklumlah sekarang ni amah indon dah tak banyak kat malaysia jadi kurang dengar indon speaking. Assalamualaukum pada yang muslim dan hai, untum semua.. Terima kasih kerana sudi singgah blog yang simple ni dan pada yang mengikuti sentiasa perkembangan blog ni amatlah dihargai hinggakan setiap bulan jumlah yang datang melawat semakin bertambah2 banyaknye.. ok bulanni nak cakap pasal bende yang kat atas ruma kite. iaitu bumbung..pada rumah pangsapuri tu maaflah ye pasai rumah tu takde bumbung..he.. kalau ade pun kongsi ngan ratusan rumah..ha..oklah tu.

Bumbung ni asas lah kirenye untuk rumah. takkire kecil atau besar mesti ada. kalau takde bukan rumah namanye. pasal reban ayam pun ade bumbung, belubang sana sini pun kire bumbung jugak sebb orang tak panggil lantai atau dinding kan. so bimbunglah die.. masalahnye sekarang ni. bumbung ni bukan lagi hanya asa pada rumah. tapi orang kate mahkota rumah..amboi.. macam kopi mahkota dewa lah plak.. ingat kaum hawa je ade mahkota. rumahpun ade tau.. zaman sekarang ni orang buat bumbung bukan main buatje standard..tapi berbentuk2. macam2 bentuk.. yang sampai tak masuk akal pun ade. secara basicnye ade jugak bentuk2 bumbung ni nama2 die.

Haaa..ni baru sikitnih..ade macam2 lagi sebenarnye..ape lagi..tunjuk pada big boss pilih nak gaya yang mana..yang bawah kanantu jangan ingat untuk pondok jaga je tau. banglopun sekarang ade yang pakai dah..taktaulah makin modern makin pening dibuatnye..ni baru bentuk bumbung.. belum nak letak atas tu jenis pelindung yang macamana..haa.a..ni lagi satu hal.. dari yang zink hinggalah yang berjenis harga dan macam harga emas…padahal letak atas bumbung je kene panas hujan kadang kene berak burung tapi…haa..harge takhengat..

tapi nak buat macamana tulah sebabnye orang panggil mahkota rumah.. lagi mahal lagi cantik lagi menyerlahlah rumah korang dari yang lain..pendek kate kalau boleh letak manik2 letaklah kat bumbung tu..biar berkilat2..ha..tapi walaupun macamtu, kene beringat jugak. jangan sampai bumbung cantik, poket pulak berlubnag..tapi kalau poket cantik bumbung berlubang pun takboleh jugak..nanti orang kate kedekut taikidung masin namenye. so berpade2lah. ikut kemampuan.. agak2 lepas ni ade trak bumbung yang sepenuhnya transparent..ha..camne tu..habislah korang mandi kat mane pun taktau.. kalau takorang lain yang nampak confirm burung2 nampak.haa…

untuk memastikan bumbung kalian elok dan tiada kebocoran berlaku sebelum pindah rumah, pastikan korang cek dulu siap2. caranye senang je. korang tunggu waktu hujan lebat . lepas tu samada masa hujan atau lepas hujan korang masuk rumah tu. pastikan tiada air yang menitik dari siling atau air bertakung dalam rumah dan juga bahagian letak kereta berbumbung. walau sikit pasti akan menyusahkan korang masa akan datang. samada rumah baru atau rumah sewa. sebab member aku dah kene dah..pindah2 je rumah baru siap tetiba hujan habis basah satu bilik..ish ish.kesian kesian.. so naktaknak kene jugak cek awal2 sebelum pindah..

ok, rajin2 nanti aku type panjang2 plak. idea ade tapi masa ngan malas je yang tianggal.ok wassalam dan bye bye..

About these ads
Comments
5 Responses to “Bentuk Bumbung Rumah Asas atau Fesyen”
  1. nurul says:

    berapa harga bumbung jenis asphalt shingles?

  2. haswadi says:

    berapa ek harga metal tiles tu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 556 other followers

%d bloggers like this: