Plaster Siling..

Adui..taktaudah nak cakap ape ngan plaster siling ni. pasai bukan setakat tak reti buat sndri. nak pikir design camne pun tak reti pasai jauh tersasar bidang ni. tp ade jugaklah pengalaman pasal memilih plaster siling ni. dulu mase nak carik plaster siling ni senang jer. bukak paper carikkat iklan kecik2 tu. belambak iklan pasai plaster siling. ape lagi terus jer call sebb memang taktahu langsung pasai bende nih. call jer apektu kate.kalau u nak bikin plaster siling u kene ukuar siap2 baru senang mau bagi harga. tapi senang criter u mau satu lapis ke dua lapis. mau bunge tengah besar mane. mau kasi lampu ker kipas…dahh…aku dah pening dah. terus letak. pikir ape je yng aku tau nih.silap2 salah bagi info dah salah dapat harga..naktaknak terpakselah call 3 4 tempat. pun same jugak criter die. takboleh jadik camtu aku pun g lah terus ke kedai yang specialist buat plaster siling. aku taknak g kat yang pas2 kat orang nnti susah.. pusing2 punye pusing alhamdulillah jumpe jugak..ni bukan kedai tp kilang buat plaster siling. die kate die manufacturing utk satu selangor dan kl. taktaulah betul mane kan..

citer2 punye citer die terangkanlah A – Z. barulah aku paham. die bukak katalog die.. skali rambang mate aku pilih design die. mcm2. nak yang murah ke mahal je tinggal. yang murahpun dah cantik. kalau mahal lagilah makaih mcm istana rome pun ader.he.. agak2lahkan..rupe2nyer nak pilih design plaster siling ni kene tau besar mane ruang nak buat plaster siling ni. senang2 amik gambar siling tu tunjuk kat die. mule pilih dulu nak buat selapis ker 2 lapis. kalau selapis tu takdelah rendah sangat siling klau dah memang siling tu 9 kaki elok pakai 1 lapis jer. klau nak 2 lapispun ok jugak. cuma kalau 2 lapisni boleh buat lighting ala2 cam studio tu. yang lampu taknampak tau2 jer ade cahaye kat celah2 silig tu. yang tulah…kalau yang selapis takleh buat camtu.. 1st kene pilih warna aper. biasalah putih. ker dua pilih corak tengah tu nak yang bulat ker yang bentuk bujur ke segi ker aper. kene pilih lah design corak die ikut cita rasa sendiri. macam2 adaaa. yang warna warni ade. yang putih pun ader. yang putih murahlah sebb takyah cat macam2.. lepas tu kene pilih corak untuk line tepi plaster siling tu. macm jugak.. nak yang sama mcm corak bulat tengah plaster siling tu pun ader. nak warna aper pun boleh.

kalau nak ikutkan nak jer pilih yang mahal2 tu. tp mane cukup budget.yang simplepun dah ribu riban. kalau nk ikutkan hati nak jer buat cam rumah italian design. die punyer paslter siling bulat ke dalam tinggi cam kubah msajid tu.her.giler ker haper. lepas tu die boleh pulak nak cat sendiri atau nak upah..aku pun amik pendekatan belajar dari kesilpan. jadik blajar cat sendiri. takbleh belajar buat plaster siling blajar cat pun jadilah..nak cat plaster siling ni pu  ader care die. kene guna cat putih biasa kalau putihlah. lepastu kene cair jer jangan pekat2. muler2 sape keneplan2 kasi semua tempat kene cat. dah habis tu tunggu kering jap tengok tempat mane nak berbelak baru touchup. nak gelek pun jangan tekan kuat2. n yang penting kene tunggu plaster siling tu kering betul2. tokey tu kate 2 minggu baru die kering betul2. lepastu bab kire harga….jeng2…kire2 punyer kire yang budjet punye pakejpun RM2++. tu kecik je tuh kawasan die. kalau besar atau seluruh rumah faham2 jelah yer.. dan yang penting tanyer die sekali dengan witing tak. sebb jangan dah siap nnti die kate wiring lain caj sudahlahkan…tula pengalaman aku carik plaster siling nih.. korangpun rajin2lah survey mane2 yang murah. bukan aper. biarlah berpatutan barulah jiwa tenang poket pun tak kontang..herher..ups..luper plak..lepas pilih plaster siling tu jangan luper cariklah lampu siling yang cantik2 plak. barulah menyerlah….wassalam..

About these ads
Comments
4 Responses to “Plaster Siling..”
  1. shah says:

    salam. sapa yang nak buat syiling atau renovate rumah boleh call 017-3544688 (shah)
    atau lawat laman web

  2. orkid says:

    bley bgthu thu kilang mne pegi x??sbb nk survey harga..thnks :)

    • rumahteresku says:

      kilang palster siling yang agak murah mungkin jika di klang valley boleh cari di jalan meru sebelum simpang ke jalan hj sirat. kalau tak tahu jalan haji sirat di mana boleh search google. sebelum jalan haji sirat tu ada deret kedai di belah kanan. ada beberapa kedai plaster siling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 556 other followers

%d bloggers like this: