Sofa, kerusi & …

Apeda tajuk ko taruk. ingat suami isteri & … ker. salam smua.. ingat nak tido, tapi biler perut dah kenyang semacam nak baring pun takbleh. naktaknak terpakselah melembutkan jari jemariku menaip bilah2 ayat untuk kalian.cewah.. skangni zaman dan modern. mcm teknologi ade. setiap hari mesti ade yang dorang cipte. hp aku yang aku bli tahun lepas beribu skali tanye kedai aritu RM150 je die nak amik. apekejadahnye semua tu. baik aku pakai smpai lunyai..mcmtulah punye cepat teknologi berjalan smpai kdng terpikir plak adeker rumah yang terapungjer. tk cecah tanah. kalau ade mesti best pasal takyah beli tanah. buat rumah pastu paking mane2 yang suker.hehe. mcmtu jugak dengan teknologi pembuatan perabot la ni. kalau nak tengok mcm2 design dah kuar siap ade yang terbalikpun ade.

kalau dah mcmni macamane nak duduk. takpsal kene penangan ngan bapak mertua. tkpaham aku.. tapi nak buat macamana, dah canggih sgt. kat malaysia ni taklah sampai cmtu lagi. masih waras lagi design die. rate2 pun masih sofa tu boleh duduk lagilah. kebiasaannya kita memilih sofa ikut tema ape cat rumah kita. ade jugak yang pilih sofa ikut suker je jugak. tapi sebaiknya biarlah kene ngan tema car umah kiter. setidknya adelah jugak iras2 cam kat casa impian tu. hee. kalau kat negara eropah mereka akan gunakan pelbagai jenis favrik utk sofa. sebb cuaca kat sana bermusim. ade sejuk ada panas. so takde masalah lah nak guna jenis fabrik ape pun. tp kat malaysia ni tak berapa banyak yang sesuai untuk di guna. semua bergantung pada cuaca kat malaysia ni yang panas kadang kala lembap sepanjang tahun. jadik kalau dah panastu kenelah pilih material yang sesuai. kalau umah tu ade aircond oklah. boleh pilih apepun material. tp kalau yang tkde kenelah pilih yang berjenis sejuk. material fabrik atau jenis kain agak sesuai kerana ia bersifat sejuk berbanding dengan pvc atau pu. tapi masih ok lagi pvc dan pu tak berapa panas jugak. cuma klau cuaca tengah kemarau terasalah jugak bahangnye. bagi yang takminat dengan material fabrik boleh guna material kulit campuran. atau ada yang nama nyer casaleather kalau taksilap. kulitcampuran ni agak sejuk berdanding dengan pvc atau pu. texturenyer juga lebih smooth dan selasa. kalau panas pun taklah terasa sangat. cuma yang aku takberapa suker. aku ye bukan korang. kalau korang suke itu sukehatilah pasal aku yang typekan.huhu..aku takberapa suke material baldu.. senang sngat berhabuk. pendek kata peranakap habuk dan juga agak panas jugak. nak buang habuk die pun susah jugak. kene pakai vacuum baru bersih. kalau yang ada asma tu rasanya takberapa sesuai kot. tp kalau yang memang minat ok jer..takde masalah.

pemilihan bentuk sofa akan mempengaruhi jugak ruang ruang tamu umah korang. yelah kalau ruang tamu takberapa besar tapi pilih sofa yang besar yang berlipat2 tu memanglah sempit dibuatnye. smpai nak lalupun terlanggar lutut. so kene kire jugak keluasan ruang. kalau ruang tak berapa luas better pilih L Shape lebih memadai. mungkin ada yang kate tak cukup tempat duduk nnti orang datang. tapi takpe. boleh tambah stool yang comel2 kat tepi. setidaknye kalau takde orang datang boleh susun kat tepi dinding. takmakan ruang. biar simple but nice. aku pernah g umah member yang banyak duit. die punyer sifa bukan main empuk smpai tenggelam aku dibuatnyer. tp ruang kecik. beli 3 2 1 full set. habis ruang tamu untuk sofa jer. nak jalan pun susah. takker susah kan diri sendiri. kalau ruang tamu besar oklah sesuai sangat. jadi walaupun sofa tu cantik sangat taksemestinyer sesuai ngan umah kite kerana ruang yang terhad. jadik baik ambik langkah selamat ukur dulu ruang tamu tu. selain ruang, warna sofa pun kene pandai memilih. paling selamat warna hitamlah, pasal ape warna dinding pun bleh masukkan. tapi kalau nak lebih menarik masukkan tema clour rumah dan accessories tu biar nampak lebih berseri. tapi kalau mane nak carik sofa pink bang.. agak2lahkan..kalau pink ker biru ker pilihlah sofa warna lembut mcm putih ker, coklat cairker, kelabu ker. tp kalau betul2 ade sama lagilah masuk. cuma lemah nyer biler rayer tahun depan tukar tema umah dan kene plak beli sofa baru. heee.. tp skang adedah yang boleh tanggal sarung je tukar. lagi jimat..

itupun bergantung pada budget masing2..kalu ade budget lebih bolehlah pilih yang lebih selesa cantik. tp kalau terhad pilihlah yang memadai selesa dan susai dengan citarasa sndiri. taksemua kita suke lepak atau menghabiskan masa diatas sofa. ada juga yang lebih selesa di atas kerusi malas atau rest chair. kerusi malas ni dah lama dah wujud kat dunia ni. n pembaharuannyepun dah pelbagai bentuk. ada yang canggih dan ada juga yang masih kekalkan bentuk tradisional. aku pun ade survey jugak mende ni. sekalitu ade jumpe yang simple but nice lebih kurang mcm gambar ni. tapi yang malasnye hege die pun boleh tahan jugak. boleh dapatlah set sofa 3+2 kulit. hehe..abihtu nak yang cantik, kuliti, selesa mane de yang murahkan. nak murah wat sndrilah..

mcm krusi pejabatlah plakkan. tp kalau ade warna yang lebih sesuai untuk dirumah lagi okkan. tp yang ni kalau dapat free pun lagilah oklah sangat.he.. mende ni sesuai jugak nbak letak kat ruang tamu. tp biarlah letak di tepi skit. sebb kesusiaanny ebukan untuk tetamu duduk. kebiasaannye tuan rumah yang duduk lepak tengok tv. tp ok ape kalau raye2 duk kusi ni. stylo jugak sambil makan tat.hee.. untuk peminat sofa antik atau pun krusi jati yang tengah hot dipasaran skang ni. pilihlah yang original jati. takut kene tipu plak ngan bangla tu kate ni jati padahal kayu getah. dah berkulat plak nnti. penjagaan perabot kayu nipun kene rajin jugak. kene bersihkan dengan waktu yang tertentu agar nampak berkilat dan tidak berkulat atau dimakan anai bg kawasan rumah yang slalu ade anai2. untuk yang style2 ala2 english style tu skang ni dah banyak dah jual sofa ala2 rose garden ni. cuma yang penting kalau sofa tu warna putih jage2lah skit anak2 korang ye, jgn plak makan roti jem kat atas tu. kang elok2 putih jadik pink plak kane jem strawberry. pendek kate walau apepun budget korang masih boleh dapatkan yang cantik dan menarik. yang penting pandai memilih dan juga tahu apa yang korang nak buat, jangan mule2 cakap nak buat english stytle. tp balik rumah susun2 jadi bali style plus english style plus rijak mamak.hehe.. takkanlahkan.. korangkan terer2 belake.ok tido. zzzzzz…..

About these ads
Comments
2 Responses to “Sofa, kerusi & …”
  1. Anonymous says:

    tq for info. Tak larat nak search dah, baru jumpa dlm artikel ni sebut pasal casaleather, walaupun siket! thanks..

    • rumahteresku says:

      kalau nak best lagi bleh guna original leather terus. cuma mahal jelah..tapi casaleather nipun dah ok sejuk jugak dan tahan lasak. cume kalau cucuk pakai pisau confirm lubang.he..selamat membaca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 554 other followers

%d bloggers like this: