Design Kabinet Dapur..

Assalamualaikum untuk yang islam dan selamat sejahtera untuk bukan islam. ni ade mase plak nak post. entah ape kebende aku kene tunggu mem besar smpai tgah mlm. tkpasal2 kene type bnyak2 lagik. tp disebabkan mlmni mlm jumaat esok holiday so bleh tido smpai tghri.huu. punyelah burok prngai..ok ape bab kabinet dapur. walaupun zaman sekarang ni orang2 termasuk lah korang dan aku seminggu sekali berasap dapur tp kabinet kat dapur tu tetap penting. yelah dibuatnye mak mertua ker, nakal laki ke..bakal bini ke..jenguk dapur taklah terkejut berok. paling2pun bikinlah kabinet simple2 sudah kalau setakat nak masak megi je takyahlah grand2. yang penting kemas dan bersih.

Yang macam ni pun ok jugak untuk yang suke simple dan budget memadai untuk keluarga kecik atau bujang. takperlu besar2 sampai 20 kaki panjang pasal dapur korang pun 10 kaki je lebar die. tapi yang ade dapur luastu takkan nak letak kabinet kecik jekan. kang kate simpan duit nak g haji ker kak.. tp oklahtu g haji dapat pahale. susunan kabinet pun penting untuk naikkan seri dapur. samada bentuk L shape atau bentuk memanjang. jika bentuk L lebih sesuai untuk dapur yang tk sangat besar sebb boleh muatkan barang yang agak banyak jugak. memadai 10 kaki dan 8 kaki. jika berminat untuk yang memanjang sahaja boleh buat terus 15 kaki dan 5 kaki asingkan untuk buat dry kitchen yang comel..(suke nye dapat kabinet camtu.) tapi jika kabinet mahal manepun tp susunan barang2 bersepah dan juga tak bersih dengan minyak2nye tetap taknampak nilainye. lebih baik simple tapi bersih kan..

Untuk kabinet ni banyak material boleh gune. aku bukan pakar sgt bab kabinet dapurni. tp adelah g survey2 kedai besaq2 dan kedai kecik2. ade material yang murah tp nampak mahal. ade material yang mahal tapi nampak murah..apebende aku cakap ni. camni, material skng ni dah mcm2. murah tp cantik..tp….kelemahannye taktahan lame dan mudah rosak dan taktahan air..camne plak tu. kate kat dapur nak masak2 takkan takgune air kan timah.. yang mahal plak tp design nampak mcm dolu2.. tp kualiti tiptop..tahan smpai habis bayar rumahtupun ok lagik. cuma zaman skg ni orang lebih pandang rupe dari kualitinye.. tp bg aku biarlah kualiti skit dan cntik dipandang.  paling2pun biarlah tahan air. jangan pakaitaksmpai setahun dah kopak. kang apek tu jugak yang kene marah ngan korang.

kalau yang suke potong2 tu aku nasihatkan bautlah kabinet kecik asing khas untuk choping2 ni. bukan ape. ia lebih kemas dan juga lebih selesa. taklah korang potong kat sebelah periuk panas kat atas daput tu. kan bahaye kalau tekene. tapi kalau nak jugak yang budget punye boleh je buat island. mcm meja terkeluar skit dari kabinet tu. ade yang boleh lipat2. ade yang boleh masukkan. ade jugak yang takbleh buat ape pasal paku terus kt lantai. ikut suke duit poket koranglah. untuk kabinet kitchen ni yang master die adalah pada permukaan atas dan juge pintu2 kabinet. kene pilihan yang betul memang terpegunlah tengok kabinet tu walaupun hegenye tak grand. untuk permukaan atas kabinet atau top perlu pilih yang tahan air. takpun yang tahan almelah senang criter. contohnyer granite, acrilyc atau concreate. ade jugak yang pakai laminate melamine tapi tak tahan air lame. tu yang bahayenye kalau laminate die terkene hiris pisau koyak pastu kene air dan rosak dah. so better guna yang tiga tu. memang mahal skit tapi berbaloi.. yela tempat kite nak masak kalau kene hati2 cam naik beskal ape cite kan. takkan potong bawang je dah 15 minit kan.. so biarlah tahan lasak skit. untuk bahagian kiraan hege die yang tiga2 jenis toptu lebih kurang same. dalam seratus lebih sekaki. pilihan warnapun banyak jugak dah skang. kalau nak senang pilih warna guna concreate n tiles guna 2 kaki punye. cun skitlah tp tak perfect seperti guna granite dan acrylic sebb material tu lebih sesuai dan smooth untuk jadikan top.

bahagian pintu plak boleh dah guna laminate melaine pun ok. kalau nak guna nyatoh lagi lah ok. kalau nak guna melamine tu sruhlah skali apek tu framekan ngan aluminium biar tahan air skit. skang ni pun dah kuar material aluminum sepenbuhnye. aku dah survey dah. memangtahan lama dan cun. harga pun ok jugak, taklah mahal sgt. kalau RM4K tu dah boelh dapat dah kire cun jugak. cume korang kene pandai pilih warna top dan juga pintu agar nampak menarik. beli mahal2pun tp warna tak kene takjadik jugak. warna dinding pun main peranan jugak. lagi bagus kalau buat warna dinding dulu yang korang monat baru g carik kabinet. pastu pilihlah warna yang kene. biasanye warna dindign dapur biarlah yang lembut. jgn gelap sgt atau garang sgt. kabinet gelap ok jangan hati gelap..huhu..

kebiasaannye mcmnipun okjugak.kire sedang2.tksgt mahal dan tksgt murah. nak murah sgt buat sendri beb..kalau pandailah. kalau takpandai kenelah sruh apek buatkn..ni aku bagi skit list harga ikut budget guna melamine dan juge gune granite, acrylic n concreate. kalau melamine L shape 8kaki dan 10kaki RM4K++. granite, acrylic n concreate plak 8kaki dan 10kaki RM6++. itupun kire harga paling budget ikut pintu yang agak terhad kualitinye. tp kalau ade budget around RM10k aku rase nk hal kalau nak buat pilihan banyak jugaklah accesory yang boelh letak. sebelum korag g survey ukur siap2 berapa besar korang nak. sebb nnti senang apek nak kire harga yang betul boleh buat lakaran skit. taklah nnti g sane harga lain dan balik ukur balik jadik lain. so jimat mase dan tenaga. selain dari material, bahagian sinkipun penting jugak. dah cun2 punye cabinate takkan sinki yang senang karat kan. biarlah yang kualiti skit dan juga kepala pili pun pilihlah yang tahan karat. baru puas pakai smpai bertahun2. lagi bagus yang ada warranty lagi terjamin. pendek kate kalau nak umah canti tu kenelah berhabis jugak. so kenelah pandai budget ikut kemampuan. jangan biar papo asal begayo bahaye beb. nnti takpasal makan kabinet tu tiap hari buat lauk. tp kalau dah sungguh2 nak tu mesti rajin punye menyimpan..mesti jadik punyelah senang cakap..oklah aku dah letih dah ni. makan blum lagi.korang nak belanje ogak gak. last skali, selamat hari raya.eh silap. selamat membaca dan selamat memikir camne nak bikin umah korang. biar jadik rumah ku syurga ku. amin.. ok wassalam..

About these ads
Comments
6 Responses to “Design Kabinet Dapur..”
  1. Anonymous says:

    info yang senang difahami.. keep up the good work!

  2. wani says:

    salam saya telah buat servay byk tempat di melaka dan saya telah berminat utk membuat cabinet dapur jenis aluminium glass door.Bajet dlm RM 10 K keatas.syukur sekarang ini dalam proses perlaksanaan kabinet tersebut.insya allah lps raya cina ni siap sepenuhnya.terima kasih home east

  3. zila says:

    Saya ingin mengetahui sekiranya kabinet saya berbentuk L dengan keluasan 16 kaki dan menggunakan solid plywood untuk body … bahagian atas guna solid surface berapakah kosnya …. harap pihak tuan dapat membantu

    • rumahteresku says:

      Jika body solid plywood, top solid surface rasanya bawah 5 ribu. Tapi untuk tahan lama dan tahan air baik top guna granite atau acrylic.kos bawah 8 ribu atau ada juga yang bawah 5ribu. kene survey banyak tempat. boleh search kat google aluminium kabinet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 554 other followers

%d bloggers like this: