Memilih Warna Cat!

Salam semua… Jenuh dah pusing2 carik kedai cat yang murah akhir jumpe jugak. Nak carik yang cantik, kualiti, senang guna, senang jage, murah, banyak pilihan warna bukan senang nak jumpe.. Pendek kate buat sndrilah jawabnye. Tp ape pun selain dari harga, kite kene jugak ambik kire kualiti die. Smada senang nk jaga atau tahan lama atau tk berbau. Sekarang ni mcm2 jenis ade. Siap dah mcm team power rangers pun ade. Sape lg kalau bukan jenama tut… He.. Nak pilih warna ape ye utk raye ni.. Kalau pilih terang nnti dah mcm tahun lepas.

Tapi ni bukan rumah aku lahh..contoh je. tp kalau umah akupun ok gak kan..he. ni contoh colour hijau lumut.. tapi bagi aku walau apapun warna dinding tu yang penting macamana kita susun warna tersebut. contoh guna feature wall. bahagian tertentu lebih gelap dari dinding yang lain. untuk gambar kat atas ni die guna border putih kat bawah kaki dinding ni. nampak cun jugak. kalau kat malaysia dulus2.. border letak kat tengah2 dinding. style tu akan nampakkan rumah jadi rendah dan aku rase dah tak ramai dah guna. perbezaan kalau guna border di bawah dan di tengah kalau di bawah akan jadikan rumah lebih tinggi dan akan boldkan warna pada keseluruhan dinding. samada border lebih cerah atau lebih gelap dari dinding. untuk buat feature wall plak lebih senang. sebb ia kan bold kan satu bahagian dinding je kat rumah tu. contoh tempah nk letak tv kat mane. jadi kat situ kite gunakan cat yang lebih gelap dari cat dinding yang lain. jangan buat lebih cerak plak feature wall tu kang nampak semacam plak. sebb tugas die boldkan satu kawasan tu.

tapi colour apepun nak guna pilihlah yang kualiti skit. pasal umah sendiri kan.. biar cantik tu memanjang cantik. jangan 6 bulan pakai dah turun dah warna die. algi2 kaalu ade anak kat umah yang rajin conteng dinding lagilah kene pilih yang boleh senang di cuci.. memang mahal skit. tp bak orang kate alah membeli menang memakai. takgitu wok.. hai.. warne apelah plak yang cun nak gune ye.. dah belek satu buku colour tp tkde idea nak gune lagi. silap2 guna warna putih je lagi senang kan.. nampak luas kit umah. tp kekurangan warna putih ni kalau kotor skit memang payah nak cuci bersih. kalau baju bleh clorox je. tp dinding taklan kan.. silap2 belubang plak dinding ko.. pasal nak pilih colour ni kebiasaannye kat malaysia ni ikut musim. macam durian lak plak.. ade musim warna biru…. ade musim warna hijau….ade musim plak warne warni pun ade..tp tu taska lah kan.. tp kalau btul2 terer campur colour buat 3 atau 4 colour pun bleh lagi cun. tp besar skit alh modal.

Skang ni orang sibuk tengah styke modern. jadik colour nye pun modernlah gitu. agak2 mcm colour silver ker….adeke cat silver kat umah. ingat kilang ker.. grey adelah kan kak. skangni colour gelap2 skit. bg nampak modern skit. cam coklat gerlap, hijau gelap, kelabu gelap, biru gelap. tapi jangan gelap smua kang jadi umah ahntu kang.. tu pasal sebaiknye buat feature wall boleh wat ade gelap ade terang. tklah gelap trus kang umah kite. tp gelap umah takpe jangan gelap mase depan. huhu.

Umah atas ni kalau biar camni nampak muram je.. pasal tkde bahagian yang nak boldkan. kalau letak satu bahagian dinding gelap skit dari yang lain mesti dah cun dah.. kalau nak tukar sofa terus lah cun..he.. takpayah buang duit.. okdah tu sofa tu. tinggal lagi warna dinding je akan mainkan peranan penting samada jadikan umah tu berseri ataupun tak. penat dah aku type aku punye umah tak pilih lagi warne ape. alik2 pilih je lah warna pink ni.

huhu.. cun ker… oklah blah dulu. korang nak komen ke nak kutuk ke nak apeke lantak koranglah.. pasal yang type aku jdik yang penatpun aku. ok apepun tq sudi bace. harap2 tahun ni umah korang lebih cantik dari tahun sebelumnye. paling tidak pun lebih cantik dari umah sebelah. he.

salam..

About these ads
Comments
16 Responses to “Memilih Warna Cat!”
  1. Putri says:

    mba mau nanya warna hijau pada rumah diatas menggunakan cat apa ya/ dengan kode apa ya ? trims

    • rumahteresku says:

      Untuk cat hijau diatas boleh juga menggunakan kode c 30, m 15, y 30, b 0. cat yang terbaik ialah nippon paint atau yang lebih mahal dari nya. jika tidak mempunyai duit lebih. boleh juga pilih cat yang murah tetapi harus anti kulat.

      • Anonymous says:

        cat apa pun boleh janji ada duit, kalau takde..menung aje le…

      • rumahteresku says:

        btultu..duit penting ooo..tapi taksemua jenama cat tahan lama macam yang jenama tertentu. contoh ada cat buatan malaysia kate tahan lame tapi 1 tahun pakai dah berkulat dan sangat pudar. memang murah skit dari cat yang jenama luar tapi ade yang jenama luar yang btul2 kualtiti sampai 5 tahun pun colour skit je lunturnye. so nak taknak duit kene ade..duit duit….

  2. eko wahyudi says:

    saya mau cari warna yang elegent

    • rumahteresku says:

      Klau nak cube warna cat luar rumah yang lain skit dari yang lain boleh guna tema modern klasik. gabungan warna hijau [ucuk pisang dan warna coklat yang sangat gelap. warna coklat yang sangat gelap ni boleh di apply di border tingkap atau kawasan minimal dan hijau pucuk pisang warna utama. mungkin contra skit dari jiran sebelah. pastikan cat yang berkualiti agar tahan lama warna die dan tak berkulat. cadangan jotun atau nipon.

  3. Anonymous says:

    cat yang ada sofa tu apa kodnya..nampak cam cantik.sesuai tak kalo letak dekat ruang tamu yg agak luas

  4. apy says:

    salam kak,,.,suke colour cat gamba y paling bawah 2..gune colour ape ye 2?.kod?..die combine colour ye?,,,nice.pink2purple.=)

    • rumahteresku says:

      kod colour tak apsti tapi yang ada jotun dan nippon paling cantik colour die dan kualtiti. cuma harga mahal skit. boleh bawak gi kedai cat dan tunjuk gambar tu dan mereka akan kod kan untuk awak.

  5. siti says:

    bumbung rumah saya berwarna hijau..agak2nya warna apa yg sesuai utk dinding luar rumah?

    • rumahteresku says:

      warna bumbung rumah kurang memberi kesan pada pemilihan warna luar rumah. namun jika anda ada citarasa tersendiri mengenai warna rumah anda, boleh sahaja applykan terus. contoh orange, hijau lumut, coklat kelabu, coklat gelap kehijauan, warna keemasan. jika ada bahagian yang pelik seperti bingkai tingkap yang cantik boleh juga bahagian tersebut warnakan dengan warna putih atau kontra dari warna dinding supaya nampak menarik. selamat memilih.

  6. Rumahku mau dicat warna pink, tapi masih bingung hias nya ? bisa dibantu mba?

    • rumahteresku says:

      Hiasannya tidak perlu terlalu padat. cukup sekadar ada bunga. pasu yang simple. hiasan seperti frame gambar, dan cermin dengan frame yang berwarna sedikit gelap jika dinding pink cerah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 554 other followers

%d bloggers like this: